четвер, 18 лютого 2016 р.

Секрет безпечного скла


Очевидно, що у скла, яке важко розбити, безліч переваг. Таке скло значно безпечніше, що вже говорити про те, що термін його служби може бути дуже довгим. Зробити скло безпечним, для прикладу – в автомобілях, допомагає їх багатошаровість і використання всередині спеціальної плівки, яка не дає склу розлетітися на небезпечні осколки. Але тепер вчені прийшли до того, як виготовити звичайне скло так, щоб воно не розбивалося без жодних плівок.
Як завжди, на допомогу дослідникам прийшла природа. Вчені з університету в Монреалі вивчали дивовижні властивості панцирів молюсків і з’ясували, що ж саме допомагає їм залишатися настільки міцними. Виявилося, що вся справа в перламутрі: у поєднанні з карбонатом кальцію і конхіоліном, він здатен створювати дуже міцні структури, навіть попри те, що окремо ці матеріали досить крихкі.

Перламутр – це ті красиві райдужні переливи у внутрішній частині раковин мідій або устриць.

Вивчивши його молекулярну структуру, вчені змогли побачити, що перламутр – це шестикутні арагонітові пластинки, «складені» як дитячий конструктор. Разом з тим, краї пластинок не рівні, а хвилеподібні. Цю структуру й вирішили відтворити в предметному склі для мікроскопа. Після того, як за допомогою лазера вчені створили потрібний зразок, вони були вражені тим, наскільки зросла його міцність. У ході експериментів з’ясувалося, що саме ці хвилеподібні краї, які вченим вдалося відтворити на молекулярному рівні, й поглинають енергію удару, так, що оброблене скло стає майже в 200 разів міцніше, ніж звичайне.

Крім того, вчені пояснили, що немає жодних перешкод для того, щоб використовувати дану технологію для скла великих розмірів. Тепер дослідники планують перевірити ефективність використання хвилеподібних структур для підвищення міцності інших матеріалів. Очевидно, що в скорому часі результати подібних розробок можуть стати невід’ємною частиною повсякденного життя ХХІ століття.
 Справедливим є те, що природа дійсно допомагає людині в нових відкриттях!!!

За матеріалами сайту:
anthropos.org.ua
 

Немає коментарів:

Дописати коментар